lauantai 14. tammikuuta 2012

Terveisiä Mummo Ankalta!

Mikään ei ärsytä enempää kuin ohut ja kuiva omenapiirakka. Söin sellaista viime lauantaina yhdessä nimeltämainitsemattomassa kuppilassa. Illalla oli sitten pakko leipoa maailmalle vastine. Eikä muuten ollut ohutta eikä kuivaa.

Mummo Ankan omenapiiras

Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
225 g voita
reilu 1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
kilo kirpeitä omenoita
1/2 dl sitruunan mehua
1 3/4 dl sokeria
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
25 g voita


Valmista ensin piirakkataikina. Mittaa kulhoon jauhot ja sokeri. Kuutioi kylmä voi ja nypi se jauhosokeriseoksen kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Hulauta joukkoon vesi ja sekoita vikkelästi kiinteäksi taikinaksi. Tinttaa taikina kelmun sisään ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumisen ajaksi.
Kuori ja kuutioi omenat ja mausta ne sitruunan mehulla. Mittaa omenoiden joukkoon täytteen muut ainekset voita lukuunottamatta ja sekoita.
Voitele korkeareunainen piirakkavuoka. Ota reilu puolet piirakkataikinasta ja painele se vuuan pohjaan ja reunoille. Kippaa täyte kyytiin ja viipaloi päälle voi. Kauli loppusta taikinasta pyöreä levy ja aseta se piirakan päälle kuoreksi. Vedä kuoreen muutama viilto, jotta kuuma höyry pääsee pakenemaan omenoista. Paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 minuuttia ja malta sen antaa levähtää hetken paiston jälkeen.

Tiedostan, ettei kyseessä ole mikään varsinainen hienosto-ohje ja että tulos oli ruma. Ehkä juuri siksi peitinkin sen vaniljajäätelöllä ja söin äkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti