Piirakat on aina tosi vaivaannuttavia ja turhia. Ne on elegantteja ja ohuita. Ei täyty vatsa eikä mieli. "Jooo no söin siellä palan piirakkaa, mut joo, kyllä maistus ruoka" - Tiedättekö?
No tänään leivoin piirakan. Siitä tuli myös ehkä hieman vaivaannuttava ja turha. Ja elegantti ja ohut. Mutta parempaa kuin seksi.
Vadelma-mantelipiirakka
Taikina:
200 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
100 g voita
1 munankeltuainen
3 rkl jäävettä
Täyte:
3 rkl vadelmahilloa (siemenetöntä jos löytyy!)
75 g sokeria
3 kananmunaa
75 g voita
75 g mantelirouhetta
muutama tippa manteliesanssia
25 g mantelilastuja
50 g tomusokeria
Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Leikkaa voi kuutioiksi ja sekoita se nyppimällä joukkoon niin, että seoksesta tulee murumaista. Lisää munankeltuainen ja sekoita, kunnes seos alkaa muuttua taikinamaiseksi. Lisää ripaus vettä, jotta taikinasta tulee kiinteä. Painele se kulhossa tai työtasolla kevyesti kasaan. Taikinan kannattaa antaa levätä viileässä noin puoli tuntia ennen leipomista.
Kun taikina on levännyt, painele se voideltuun piirakkavuokaan, jonka halkaisijan ois mukavaa olla noin 23 cm ja anna herra taikinalle vielä uusi puolen tunnin breikki. Sen jälkeen levitä hillo piirakkapohjalle. Vatkaa munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi sekä lisää joukkoon sulatettu voi, mantelirouhe ja manteliesanssi. Kaada täyte piirakkapohjalle ja ripottele päälle mantelilastut. Tuikkaa sitten koko koreus paistumaan 190 asteiseen uuniin reiluksi puoleksi tunniksi. Piirakan täytyisi kuulemma kannattaa antaa jäähtyä. Itse söin heti.
Ainiin ja se tomusokerikoristeluhomma. Sekoita tomusokeriin muutama tippa vettä ja pirskottele sokeriseosta koristeeksi piirakan päälle.
Siitä syntyy katsokaas se eleganssi.
Ohjeestahan kiitos kuuluu äitini kirjahyllylle, tarkemmin teokselle Suolaiset ja makeat piirakat (Gummerrus 2007). Että kiitos.
Herkullisen näköinen piiras!
VastaaPoistaJa makuinen :)
VastaaPoista