torstai 11. elokuuta 2011

Pastaa, joka ei räjäytä mun vatsaa (Gnoccheja pinaatti-basilikakastikkeen kera)

Rakastan pastakastikkeita. Inhoan pastaa. Makaronia. Tiedättekö, sitä kirkkaan valkoista muovipussitavaraa, joka saa vatsan kohoamaan pallona kattoon ja mielen maahan. Erehdyt tilaamaan ravintolassa vuohenjuusto-tryffeli-hunaja-sellaisen ja seuralainen pyörittää sut kotiin. Eikä tule sisälle, koska aiot viettää loppuillan vessassa.
Tällä kertaa ei käynyt niin. Tämä ilta oli rakkautta pastan loppuun asti.

Tutustuimme gnoccheihin eli perunapastaan selaillessamme Maija Silvennoisen Maijan Kasviskeittokirjaa (Tammi 2002). Samaisesta teoksesta löytyi myös kourallinen ohjeita pastakastikkeisiin. Kirja on ulkoasultaan kaunis ja suurinosa sen ohjeista verrattain helppoja. Suosittelen.


Gnocchi eli perunapasta

1 kg kypsiä perunoita
1 muna
2 rkl oliiviöljyä
3 1/2 dl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria

Keitä perunat, soseuta ne ja jäähdytä. Lisää joukkoon kaikki muut aineet. Vaivaa seos taikinaksi niin, että se irtoaa hyvin sormista. Lisää jauhoja tarvittaessa. Muotoile taikinasta noin sentin paksuinen tanko ja leippaa siitä puolentoista sentin paksuisia paloja. Kasta haarukka jauhoihin ja paina sillä paloihin haarukan jäljet niin, että pala litistyy kauniisti (meillä litistyi aika rumasti).
Keitä pasta kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Pasta on kypsää kun se nousee veden pinnalle.


Pinaatti-basilikakastike

2 rkl voita
3 rkl sipulia hienonnettuna
2 dl baby-pinaattia (tai pinaattia, joka on ryöpätty)
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
1/2 dl basilikan lehtiä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Kuullota sipuli ja suikaloidut pinaatinlehdet voissa. Sekoita joukkoon suola, pippuri ja jauhot. Anna kiehataa. Lisää valkoviini ja kerma. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja lisää pasta (gnocchit!) kastikkeeseen. Rakasta lopputulosta.







1 kommentti: